Отбелязваме 140 години от създаването на Българската армия

Днес празнуват както имениците, така и военнослужещите

08:33 06.05.2018
На днешния 6 май отбелязваме 140 години от създаването на Българската армия. Юбилеят ще бъде почетен с пищен парад. В него участие ще вземат над 1 600 военнослужещи, включително от съседна Македония. Събитието ще започне в 10:00 часа на площад "Княз Алесакндър I".

На 6 май православната църква чества деня на Свети Георги Победоносец, а у нас на тази дата отбелязваме и празника на Българската армия. На днешния празнуват както имениците Георги, Гергана, Ганка, Ганя и Ганчо, Георгия, така и военнослужещите. 

Името Георги е с гръцки произход, образувано е от думите „гео“, което значи „земя“ и „ерго“ – „работя“, от тук и значението на името – „земеделец“. В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

В България Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батемберг учредява военния орден „За храброст” - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. Малко по-късно с нов указ се постановява и честването на празника.

Празникът се е отбелязвал дори във време на военни действия. През 1946 г. обаче традицията е прекъсната, като датата се измества първо на 9 септември, после на 23 септември. През 1993 г. 6 май отново е обявен за Ден на храбростта и Българската армия. 

Ежегодно на този ден се отслужване панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена „За храброст”. Тържеството завършва с военен парад. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: парад | Гергьовден | Българска армия | 140 години | официален празник

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини