Ива Цолова и Йоана Колева от JAMBA:

Помагаме на хора с увреждания да намерят работа

Работодателите не са запознати с възможността от наемане на работа на хора с различни възможности

Ива (вляво) и Йоана
Ива (вляво) и Йоана
Снимка: Личен архив
Ива Цолова и Йоана Колева са основатели на JAMBA - Career for all - онлайн платформа, която свързва бизнеса с хората с увреждания в България, оптимизирайки процеса за тяхната интеграция в пазара на труда. Наред с услугите за подбор на персонал, чрез платформата, JAMBA предлага на кандидатите модул за обучения и предварителна подготовка. Този модул включва онлайн и офлайн професионални обучения, адаптирани за младежи с различни възможности. Целта му е да се повиши нивото на тяхната квалификация и занижаване на бариерите при навлизане на пазара на труда. Проектът им стигна полуфинал на българския кръг на международна инициатива за търсене на бизнес проекти със социална значимост Chivas Venture 2018, с награден фонд от 1 млн. долара. 


Как се роди идеята за създаването на платформа, която да подпомага хората  с увреждания да намерят работа?

Йоана: Преди около три години до мен достигна история на млада жена останала в количка след падане от кон. Тя споделяше за трудностите, които среща по пътя на новия си живот. Най-голямата от тях беше – да намери работа, която да отговаря на нейната квалификация преди и възможности след падането.
Започва да търси място, което помага на хората с различни възможности. Оказва се, че няма специализирана организация, която се занимава с този проблем като основна дейност.  

Ива: Моето вдъхновение дойде от работа по проект с идея близка до тази на JAMBA. Заедно с друг колега искахме да направим нещо подобно, но явно тогава не му беше времето и не се получи.

Йоана: Година по-късно съдбата ме запозна с Ива в неправителствена организация, занимаваща се с осигуряване на равен достъп до информация и комуникация за хора с увреден слух.  От тогава насам, двете с Ива сме неразделни, довършваме изреченията си, подкрепяме се и споделяме обща визия за повечето неща. Ние сме и най-големите си критици, една на друга.

Ива: След като споделихме идеите си една на друга, стигнахме до момента, в който силно вярвахме, че трябва да започнем работа върху JAMBА. Платформата, която свързва бизнеса и хората с различни възможности, като взимаме предвид именно тези различни възможности. От старолатински ,,JAMBA‘‘ означава опора. Точно това е и нашата цел, а именно да бъдем липсващата опора за тези хора, да сме до тях и да им помагаме.

Йоана: Ние сме опората, която осигурява спокойствие на нашите JAMBA ГЕРОИ и успешно ги подготвя за професионална реализация. Платформата представлява специализирана онлайн среда, която съдържа информация за различни обучения, кариерни възможности и масови мероприятия.

В самото начало платформата започва работа като онлайн пространство за среща между работодател и кандидат, но след старта стана ясно, че всички работодатели държат на предварителна среща с екипа на JAMBA. Тази обратна връзка предопределя изместването на фокуса от онлайн платформа за предлагане/търсена на работа към специализиран информационен портал и консултантски услуги.

Разкажете малко повече за Вашия екип!

Йоана: Екипът ни е малък, но сплотен и хармоничен. Толкова се разбираме и допълваме, че едва ли би могло да бъде по-добре.

Ива:  В момента основен екип сме пет човека. Ние с Йоана сме активна страна към бизнеса, Янка Трачук и Кирил Славов са колегите, които работят с JAMBA ГЕРОИТЕ ни, а Петър Нефтелимов е нашият блогър и копирайтър. Освен това имаме прекрасни 25 доброволци и още толкова посланици, което ни дава още повече сили и желание да продължаваме напред.

Йоана: Може би тук е мястото да споменем Робърт Желязков, прекрасен човек. Той дойде да говори с мен след едно събитие, на което представяхме JAMBA. Седмица по-късно вече беше активна част от JAMBA отбора ни. Робърт е нашият финансов експерт на доброволни начала. Робърт беше човекът, който ни помогна да разпишем бизнес плана на JAMBA за участието ни в Chivas Venture.

Има ли статистика и анализи за това колко от хората с увреждания у нас имат постоянна работа и какви са шансовете им да намерят такава?

Ива: В България има над 680 хиляди души с трайни увреждания. Като заети от тях са едва около 10%, показват данните на националната статистика.

Шансовете тези хора да намерят работа сами са минимални, тъй като са били многократно отхвърляни и това ги прави неуверени и предубедени.

Работодателите също трудно правят първата крачка към наемането на човек с различни възможности.

Йоана: Именно тези предразсъдъци и високи бариери при включването в пазара на труда хора с различни възможности ни накараха да създадем JAMBA.

От създаването на платформата колко души вече са намерили работа?

Ива: За по-малко от година успяхме да помогнем на над 45 души, да намерят работа. Преминалите обучения са общо 50 души, а през 2018-та стартираме няколко големи обучения в 3 различни сектора. Обученията са важни за нас, защото се сблъскваме с големия проблем, а именно липсата на достатъчно квалифицирани кандидати.

Йоана: Имаме огромно търсене на кандидати за квалифицирана работа в големи международни и български компании. Проблемът е, че не можем да отговорим на търсенето. Затова важна част от нашата стратегия за 2018-та е изграждането на Адаптиран Кариерен център за младежи.

Планирате ли да разширявате платформата и за пазари извън страната?

Ива: Разбира се, но първо искаме да постигнем устойчивост на модела в България, след което планираме да излезем на чужди пазари на принципа на франчайзинг модела. Първата ни цел са Балканите, където ситуацията наподобява тази у нас.

Отворени ли са повече работодателите към наемането на хора в неравностойно положение? Как биха могли повече компании да бъдат привлечени за тази кауза?

Йоана: Както казахме по-горе, работодателите не са запознати с възможността от наемане на работа на хора с различни възможности. Питайте работодател дали би наел такъв служител и той веднага ще ви отговори ,,Да!‘‘, но от там нататък… Как? Защо?... – въпроси, на които отговори нямат и няма и къде да открият. Точно затова е важно да има информираност по тази тема. По този начин и повече компании биха се включили.

Ива: Приемете го така, че може за човек да съществува такова лекарство, което може да го спаси от тежка болест, но той изобщо не знае за него, поради липса на популярност и информираност за лекарството. Чак след като някой му представи неговите предимства и недостатъци, чак тогава човекът ще бъде до толкова информиран, че да предприеме нужните действия. В нашия случай неизвестността се пада върху възможността от наемане на работа на хора с различни възможности, а ние се стремим да дадем тази информираност, с която работодателите ще могат да предприемат най-доброто за бизнеса си!
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: платформа | интервю | JAMBA | Ива Цолова | Йоана Колева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини