Протестът в Каталуния блокира 150 000 души

Железопътният трафик бе прекъснат от стотици демонстранти, които застанаха на релсите в гарата на Жирона

09:05 09.11.2017
Около 150 000 пътници на влакове, в това число 10 000 пътници на високоскоростни влакове, бяха засегнати от нарушенията в транспорта, предизвикани от стачкуващи сепаратисти в Каталуния, които блокираха железопътни линии, предаде Франс прес.

"Над 20 високоскоростни влака и 10 пътнически бяха засегнати", заяви говорителка на испанската държавна железопътна компания Ренфе. Тя уточни, че се е наложило да се анулират осемте ежедневни влака между Испания и Франция. „Общо 150 000 пътници са имали анулиран или закъснял влак“, добави тя.

Железопътният трафик бе прекъснат от стотици демонстранти, които застанаха на релсите в гарата на Жирона, на 60 км южно от френската граница, както и в главната гара на Барселона, която бе затворена от полицията.

Вчера в Каталуния имаше стачни действия по призива на сепаратистки синдикат. Участието не бе голямо, но бяха причинени значителни нарушения в пътния и железопътния трафик, особено при границата с Франция. За разлика от общата стачка на 3 октомври, вчера повечето магазини и фирми в Барселона и околностите ѝ работиха нормално. Двата основни испански синдиката този път не призоваха към стачка.
Демонстрантите настояват за освобождаването на сепаратистки каталунски лидери, които са в затвора по обвинения в бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: протест | блокада | Каталуния

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини