Водещите щатски индекси завършиха на зелено

На форекс пазарите опасенията за забавяне на данъчната реформа оказаха натиск върху долара

Водещите щатски индекси завършиха на зелено

Снимка: Pixabay

Въпреки че банковият сектор на САЩ записа четвърта поредна губеща сесия, основните индекси успяха да наваксат загубите и завършиха сесията с нови върхове. Основна причина за поевтиняването на акциите на водещите финансови компании в страната се оказаха последните загубени избори за републиканците в Ню Джърси и Вирджиния, които събудиха опасения, че партията може да намали стремежа си към дългоочакваната данъчна реформа в страната.

Въпреки това трите водещи щатски индекси завършиха на зелена територия, като Dow Jones и S&P500 напреднаха със съответно 0.03% и 0.14%, а технологичният NASDAQ добави 0.32% към стойността си. Денят беше белязан и от навършването на точно една година от изборите за президент на САЩ, спечелени от Доналд Тръмп, като за изминалия период трите индекса са записали повишение от над 20%. Европейските борси не успяха да намерят единна посока и движещата сила през деня отново се оказаха финансовите отчети за тримесечието, като автомобилният и банковият сектор се представиха най-слабо, а този за търговия на дребно надскочи очакванията на анализаторите.

На форекс пазарите опасенията за забавяне на данъчната реформа оказаха натиск върху долара и американската валута загуби позиции спрямо основните си конкуренти. В късните часове на търговия Централната банка на Нова Зеландия обяви решението си да не променя основния лихвен процент на страната от текущото ниво от 1.75%, което тласна валутната двойка NZD/USD до ниво от 0.6965.

Златото също реагира на политическите акценти от деня и поскъпна с близо половин процент до $1281 за тройунция.

Финансови отчети за трето тримесечие на годината


Финансовите резултати за Q3 2017 продължават да бъдат основен фактор на пазарите и през настоящата седмица. В часовете преди отварянето на търговията инвеститорите ще насочат вниманието си към отчетите на Astra Zeneca PLC, Johnson Controls International, TELUS Corporation, Trans Canada Corporation и много други. В часовете след приключване на щатската търговска сесия фокусът ще се насочи към финансовите резултати на Walt Disney Company, като анализаторите очакват компанията да запише печалба върху акция от $1.12, спрямо $1.10 за същия период през 2016 г.

Инструмент на фокус - Comcast Corporation

Акцията на втората по големина телекомуникационна компания в САЩ се намира в труден период, движейки се в низходящ трендови канал. През август цената се доближава до своя исторически връх, но там среща силна съпротива, която дава началото на близо тримесечно поевтиняване. Осцилаторът MACD се намира в негативна територия, започвайки възходящо пресичане, но с оглед факта, че в момента акцията се намира в близост до горната граница на канала си, не смятаме, че то ще бъде достатъчно за да бъде нарушен текущият тренд и вероятно поевтиняването ще се задълбочи.

USD/CAD

През последните седмици щатският долар загуби част от набраната инерция спрямо канадския си конкурент, но въпреки това валутната двойка все още не дава сигнали за обръщане на започналия възходящ тренд. След няколко дни на понижения, в момента цената се намира в зона на подкрепа около 1.2700, която бива допълнително подсилена от 100-дневната подвижна средна. Очакваме в краткосрочен план USD/CAD да възобнови възходящото си движение и да достигне до нов локален максимум над 1.2900.

NaturalGas

След продължително движение в рейнджови канал и два фалшиви пробива, природният газ започва седмицата със значителен положителен гап, който води до нов пробив на съпротивата от 3.10. Цената е в серия от пет поредни дневни повишения, което ни кара да смятаме, че този път купувачите ще вземат превес на пазара и ще задържат котировките над горната граница на канала. Въпреки това, преди влизане в позиция е желателно да се изчака тест на пробива, като неуспешен такъв ще може да бъде приет като сигнал за покупка.

Nikkei

Девет поредни седмични повишения бяха достатъчни на Nikkei да достигне своя близо 25 годишен връх, доближавайки се до кота от 23 000 пункта. На седмична графика обаче може да видим, че това рекордно ниво съвпада с горната граница на възходящия трендови канал, в който се движи японският индекс. Възможно е цената да срещне значителна съпротива, която да прерасне в корекция, за това е желателно преди влизане в позиция, да се изчака сигнал за реакцията на пазара от този тест. При неуспешен пробив, е вероятно да станем свидетели на значително поевтиняване в кратък срок.
Коментари: 0