Саудитска Арабия ще глобява двойки с $130 000, ако си четат SMS-ите

Мярката е част от ново законодателство срещу кибер престъпления

Снимка: Pixabay
10:18 04.04.2018
Саудитска Арабия предприе мерки за наказване на гражданите, които "шпионират" телефоните на съпрузите си. Кралството съобщи, че е започнало да прилага нов закон, който налага солидни глоби или затвор за партньорите, които гледат мобилния телефон на половинката си, съобщава "Бизнесинсайдър".

Според новия закон е забранено "шпиониране, прихващане или приемане на данни, предавани чрез информационна мрежа или компютър без законно разрешение". Достъпът до компютъра на съпруга "незаконно", с намерението да заплашваш или изнудваш друго лице, също е престъпление по новия закон за борба с киберпрестъпността.

Омъжените закононарушители биха могли да бъдат глобени до 133 000 долара (500 000 риала), наказани с една година затвор, или и двете.

Правителството заявява, че новите закони спомагат за защитата на личната неприкосновеност и запазват правата на потребителите в интернет. Законите срещу "слухтенето" са част от засиления фокус върху престъпленията в киберпространството и хакерството и усилията на престолонасденика за икономическото и социалното модернизиране на кралството с плана си "Визия 2030".

Саудитска Арабия наскоро вдигна въведена преди десетилетия забрана жените да посещават кината в страната, показвайки, че Кралството е отворено за модернизация. Страната също така започна действия за постигане на известно равнище на равенство между половете, като даде през юли 2017 г. на жените правото да карат коли и им позволи за първи път да ходят на стадиони, за да гледат футболни мачове.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: sms | Саудитска Арабия | глоби | текстови съобщения | съпрузи