УНИЦЕФ: Все по-често използват децата като оръжия

Изнасилвания, принудителни бракове, отвличания и робство са вече обичайни тактики в конфликтни страни

10:25 28.12.2017

Децата във военни зони все по-често са използвани като оръжия - вербувани да се бият, принуждавани да стават камикадзета и използвани като човешки щитове, гласи годишният доклад на агенцията за децата към ООН - УНИЦЕФ.

Изнасилвания, принудителни бракове, отвличания и робство са вече обичайни тактики в конфликтни страни като Ирак, Сирия и Йемен, както и в Нигерия, Южен Судан и Мианма.

Някои отвлечени от радикални групировки деца са подлагани отново на тормоз от силите за сигурност след освобождаването им. Други стават непреки жертви на боеве поради недохранване и болести, предизвикани от ограничен или прекъснат достъп до храна, вода и санитарни услуги. Около 27 млн. деца в зони на конфликт са престанали да посещават училище.

„Деца биват вземани на прицел и излагани на атаки и брутално насилие в своите домове и училища и на игралните си площадки. Тези атаки продължават година след година, но не бива да претръпваме към тях. Такава бруталност не може да се превръща в новата норма“, коментира директорът на програмите за извънредни ситуации на УНИЦЕФ Майкъл Фонтейн.

Повечето пострадали деца са в страни с отдавнашни конфликти на африканския континент. Пострадали от конфликти деца има и в страни от Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия.

УНИЦЕФ призовава всички участници в конфликти да спазват международното хуманитарно право и незабавно да прекратят насилията над деца и обстрела на цивилни инфраструктури, включително училища и болници.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Ирак | Сирия | деца | ООН | оръжия | войни | УНИЦЕФ | конфликти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини