За 75 минути норвежкият премиер направи Тръмп еколог

Държавният глава във Вашингтон е отявлен скептик, че има глобално затопляне

14:14 11.01.2018

Американският президент Доналд Тръмп на 2 юни миналата година оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, което изисква от всяка подписала го страна да предприема определени мерки срещу глобалното затопляне. Държавният глава във Вашингтон е отявлен скептик, че изобщо има глобално затопляне.

Норвежкият министър-председател Ерна Солберг обаче явно има отлични способности да убеждава, пише Quartz. Двамата са провели среща на четири очи за 15 минути, след което са преминали към едночасова среща с участието на норвежкия външен министър и посланика на страната в САЩ. Каквото и да е казала за тези 75 минути Солберг на Тръмп, то тя е била ефективна: на пресконференцията след това американският лидер каза, че ще обмисли САЩ отново да приеме Парижкото споразумение за климата.

„Можем да се върнем”, каза Тръмп относно споразумението. САЩ технически не могат да излязат от споразумението до следващите президентски избори, но декларацията на Тръмп изолира страната от мерките срещу глобалното затопляне. „Много сме решителни относно околната среда. Чувствам се много решителен относно околната среда”, добави американският държавен глава.

Тези изказвания звучат много учудващо от президент, който иска да закрие американската Агенция за опазване на околната среда, който занижава нормите за защита на населението от замърсявания и който защитава някой от най-неекологичните форми за генериране на електроенергия.

Хвалейки Норвегия, че генерира електроенергия от водата,  Тръмп посочи, че страната получава по-голямата част от своята електроенергия от водноелектрически централи и добави: „Бих искал да направим част от това. В момента в САЩ само около 2.5% от всичката електроенергия се генерира от водноелектрически централи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Норвегия | Доналд Тръмп | глобално затопляне | Парижко споразумение за климата | Ерна Солберг | еколог

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини