Защо яйцата експлодират в микровълнова печка

Може ли едно експлодиращо яйце да бъде толкова силно, че да доведе до увреждания

Снимка: Pixabay
17:26 04.03.2018

Преди много години, един посетител на ресторант влязъл в кухнята и поставил яйце в микровълновата печка, което избухнало. Експлозията била толкова силна, че гостът претърпял загуба на слуха. За експерт по съдебния процес бил нает специалист по акустика от Сан Франциско. Въпросът бил, може ли едно експлодиращо яйце да бъде толкова силно, че да доведе до увреждания. След проведени проби се установило, че налягането е много силно и води до 133 децибела, което е достатъчно.

Ако например поставите картофи в микровълнова, без първо да пробиете кожата, налягането от парата ще се натрупа и това ще доведе до детронация. Подобна е ситуацията и с яйцето. Жълтъкът се нагрява изключително бързо и се разширява под черупката. При него във вътрешността се увеличава температурата по-бързо отколкото на черупката. Така се увеличават температурата и налягането, което води до взрив.

Черупката поддържа парата вътре, докато натискът се натрупа достатъчно, за да преодолее обвивката. След това черупката се пука и парата се изпуска много бързо.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: foodpanda

Етикети: яйца | микровълнова печка | налягане | пара | черупка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини