COVID-19 показа посоката на реформа в средното образование

Голямата цел не са модерните кабинети и инфраструктурата, а разработването на модели на учене и преподаване

COVID-19 показа посоката на реформа в средното образование

Снимка: Economic.bg/Архив

Извънредната ситуация ни показа още веднъж важността на информационните технологии и цифровите умения.

Но тя показа и каква трябва да е посоката на реформата в средното образование – как иновациите и технологиите да се използват за постигането на образователните цели.


Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“, организирана от Economic.bg, Новините на NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg. Според нея истинският и важен дебат в обществото е този за образованието.


Напомняйки, че 20% от иновативните училища в страната са в София, Фандъкова отбеляза, че голямата цел не са модерните кабинети и инфраструктурата, а разработването на модели на учене и преподаване, които да се разпространяват и в другите училища.


„Това е истинската реформа, която се извършва долу на терен, от хората, които работят с децата“, изтъкна столичният кмет. Според нея през последните години се върви напред в посока на дигитализацията, но не достатъчно бързо. „Ако искаме да сме отговорни пред новото поколение, няма как да не решим тези въпроси“.


Фандъкова напомни характера на образователната система, която е децентрализирана и по тази причина „някои се справиха отлично, други не чак толкова“.

Коментари: 0