Целият „студен резерв“ отива в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“

Взимането на парите от Ахмед Доган е изцяло политическо решение, което се случва заради проблемите на кабинета

Целият „студен резерв“ отива в държавната ТЕЦ „Марица изток 2“

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1188 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

След като ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вчера си дадоха сметка, че „в няколко случаи работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган“, в понеделник ще бъдат внесени промени в Закона за енергетика.

Още от тази година „студенията резерв“ ще се поддържа само от държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това бе обявено на брифинг от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на Комисията по енергетика Валентин Николов.

Предходните две години най-голяма част от капацитета се даваше на ТЕЦ „Варна“, който е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Всяка година Електроенергийният оператор (ЕСО) плащаше на централата по около 30 млн. лв. на година, без да работи. Дори в началото на 2019 г. централата не е успяла да изпълни ангажимента си да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което беше глобена с 2 млн. лв.

Припомняме, че търговете се провеждат година за година, като действието им е до 31 юли. Министър Теменужка Петкова е длъжна, по силата на Закона за енергетиката, да организира нов търг до този срок и да бъдат избрани новите мощности. Класирането е по цена, като в държавата трябва да се гарантират 650 мегавата средногодишно.

„Надяваме се президентът да не забавя приемането на тези текстове, защото има срок за провеждането на търговете за „студен резерв“ и да минем на друг вид механизъм. Ние вече сме намерили начин, има и решение на Народното събрание, да с търси начин Министерският съвет да възлага на ТЕЦ „Марица изток 2“ като държавна компания, така че да запазят работата си и работните места в Маришкия басейн“,  обясни Валентин Николов.

Сега управляващите ще махнат търговете от Закона за енергетиката, като Валентин Николов призна, че това има изцяло политически смисъл, който е свързан с политическите сътресения от последните дни. Ще се въведе преходен механизъм, който ще действа до средата на следващата година, когато трябва да се либерализира целият пазар на ток в България.

„Ще променим закона, така че със заповед на министъра да се определя кой да предоставя капацитет. И това ще е държавния ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това е принципно неправилен механизъм, но той ще е временен. За Европа е много важна конкуренцията, но политическата обстановка не ни позволява да създадем конкуренция“, каза още Николов.

„Много отдавна работим по промени в Закона за енергетиката. Част от тях станаха факт с последните промени за пълната либерализация през юли 2021 г. Но със сега създалата се ситуация ще внесем това предложение още в понеделник. То ще касае този преходен период до въвеждане на пълна либерализация на пазара, ще съответства на европейските изисквания и ще се гарантира сигурността на енергийната система“, каза Теменужка Петкова.

Подкрепи Economic.bg