SpaceX се кани да върне астронавтите от МКС на Земята през август

Успешният край на мисията може да павира бъдещето на SpaceX в космическата индустрия

SpaceX се кани да върне астронавтите от МКС на Земята през август

Снимка: НАСА

Астронавтите на НАСА Боб Бенкън и Дъг Хърли са насрочили връщането си на Земята с капсулата Crew Dragon на SpaceX за датата 2 август.

Екипът акостира на Международната космическа станция, след като бе изстрелян в космоса от компанията на Илон Мъск. С това SpaceX стана първата частна организация, извела хора в орбита. Анализаторите определят събитието като крайъгълен камък в развитието на космонавтиката. 

Към момента планът на НАСА е двамата космонавти да се качат на Crew Dragon на 1 август и да се върнат на Земята на следващия ден. Основният и краен фактор за това ще е времето, подчерта администратора на НАСА Джим Бриденстийн. 

По време на престоя си на МКС Бенкън и Хърли са били заети с различни задачи, като смяната на батерии от външната страна на станцията например. 

Връщането им с Crew Dragon е от съществено значение за успеха на мисията, като се очаква то да затвърди безопасността на превозното средства на частната компания. Ако всичко мине по план, пътят на SpaceX в индустрията ще се павира задълго, защото това ще означава, че капсулата ще бъде призната за годна да прави редовни полети до и от МКС. 

Капсулата е снабдена с топлинен щит и четири парашута, които да омекотят кацането в Атлантически океан, от където се очаква космонавтите да бъдат взети от специален кораб за възстановяване на SpaceX. 

Първият тестов полет с хора на борда на Crew Dragon се нарича Demonstration Mission 2, или DM-2. Към момента има насрочен нов полет за септември, на който се очаква да бъдат изстреляни четирима астронавти. 

Коментари: 0