1 година затвор за Силвио Берлускони

Оправдаха експремиера за данъчни измами във връзка с делото „Медиасет"

192 ~ 1 мин. четене

Миланският съд осъди бившия премиер на страната Силвио Берлускони на 1 година затвор за подслушване, съобщи Reuters. Присъдата е свързана със следенето на телефони във връзка с опит за придобиване на Banca Nazionale di Lavoro от застрахователя UNIPOL през 2005 г.

Според италианското право, Берлускони няма да излежава присъдата, докато не излезе окончателното решение на апелативните съдилища в страната. Адвокатите на бившия министър председател, който отрича да е извършвал незаконните действия, декларираха, че ще сезират и втора инстанция по случая.

Междувременно Апелативният съд в Италия оправда 76-годишния Берлускони за данъчни измами във връзка с делото „Медиасет". На първата инстанция той получи 4-годишна присъда.

Прокурорите пледираха, че Берлускони изкуствено е надувал цените на правата за разпространение на филми, закупувани от две фирми-фантоми, собственост на медийния магнат, които били препродавани след това на „Медиасет".

В момента срещу експремиера се води съдебен процес и по аферата „Рубигейт", където е обвиняем за секс с непълнолетна по време на скандални партита. Решението на съда се очаква на 18 март.

 

Подкрепи Economic.bg