1 градус по-ниска температура намалява сметката за ток с 10%

ЧЕЗ са мобилизирали всичките си аварийни екипи заради очакваното рязко застудяване

Автор: Силвия Георгиева

Резкият спад на температурите традиционно води до покачване на консумацията на електроенергия, показват данните на ЧЕЗ. Това оказва влияние на месечните сметки за електроенергия. Компанията обаче припомня, че всичко зависи от индивидуалното потребление на всяко едно домакинство. Дружеството, което захранва с ток абонатите в Западна България, съветва потребителите да подхождат рационално към потреблението на електроенергия.

"Доказано е, че ако поддържате в жилището си 1 градус по-ниска температура от обичайното, това може да намали сметката за ток с до 10%. Освен до понижение на сметките разумната консумация ще позволи да бъдат избегнати опасни претоварвания по мрежата в резултат на нарасналата употреба на отоплителни електроуреди", се казва в съобщение на електроразпределителното дружество.

От там увериха, че са мобилизирали всичките си аварийни екипи заради очакваното рязко застудяване и имат готовност да реагират при евентуални аварии.

"Прогнозите за рязко спадане на температурите и за сняг на територията, обслужвана от ЧЕЗ, не ни плашат. Готови сме да работим денонощно, за да осигурим максимално спокойствие и сигурност на нашите клиенти. Снабдили сме екипите си с всичко необходимо за да се справят с евентуални последици от влошаване на времето", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

Компанията е подготвена и вече мобилизира всички аварийни екипи във връзка с очаквания снеговалеж в Северозападна България. Дежурните служители са готови да действат незабавно при евентуални аварии. С цел максимално бърза и координирана реакция компанията поддържа контакт с местните власти и Гражданска защита.

Коментари: 0