1 милиард евро неустойка за Белене

Руското правителство отложи с ден срещата с Делян Добрев

6236 ~ 2 мин. четене

Русия ще поиска от България 1 милиард евро за компенсация на разходите по проваления проект за АЕЦ „Белене”. Това пише вестник “Коммерсант”, като прогнозира, че неустойката може и да прехвърли тази сума. Предложеното от София като алтернатива на проект строителство на нов енергоблок във вече съществуващата АЕЦ „Козлодуй” в Москва засега смята за икономически по-неизгодно и с по-големи разходи, отколкото „Белене”.

Руското правителство отложи с ден срещата с министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България Делян Добрев, на която той трябваше официално да информира за отказа на България от проекта „Белене”.

Забавянето бе използвано за провеждане на съвещание по въпроса при вицепремиера Игор Сечин. На него руската страна трябваше да формира позицията на Москва по повод отказа на София от ядрения проект.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще преговаря в Москва за отказа на България от проекта АЕЦ "Белене", както и за цената на природния газ по договорите с "Газпром".

Той ще се опита да обеди руската "Росатом" да не ни съди за неустойки, след като правителството и парламентът решиха да прекратят строителството на централата.

Преговорите ще са дебютът на Добрев на "горещия стол". Той ще разговаря с ветерана в руската енергетика Сергей Шматко.

Шматко, който вчера даде пресконференция по въпроса, не каза ясно дали руската страна ще съди София заради отказа от проекта "Белене".

Според руските медии обаче Русия ще настоява България да изпълни ангажиментите си.

Страната ни се отказа от проекта АЕЦ "Белене", като решението на правителството беше подкрепено и от парламента. Според кабинета проектът е неизгоден за страната ни. На площадката в Белене най-вероятно ще се изгражда модерна и мощна газопарова централа, която да балансира електрическата енергия.

За произведения вече реактор държавата ще търси купувач или ще го монтира като Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Подкрепи Economic.bg