10 невероятни открития в Космоса

Екипът на Economic.bg подбра едни от най-странните, но и най-забележителните неща, които астрономите са открили през последните години

6756 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Откакто съществува животът на планетата Земя, хората не са спирали да си задават въпроса как и откъде се е появило всичко. Човечеството гледа към Космоса от хиляди години и всичко открито изглежда толкова странно и продължава да става все по-странно. Екипът на Economic.bg подбра едни от най-странните, но и най-забележителните неща, които астрономите са открили през последните години.

1. Мини черни дупки

Известни са още като квантови черни дупки, тъй като са с много малки размери - от порядъка на елементарна частица. Според теорията колкото по-малка е една черна дупка, толкова по-плътна трябва да бъде тя, за да може да съществува.

2. Антиматерия

Това е материя, съставена от античастици. Всяка частица има свой огледален образ - античастица. При контакт те се унищожават в експлозия, която се счита за най-ефективния източник на енергия в природата и някой ден анихилацията може да реши енергийните проблемите на човечеството.

На 8-ми май 2011 г. екип на CERN успява да улови и задържи атоми антиводород в продължение на цели 1000 секунди - това са близо 17 минути и 10 000 пъти по-дълго, отколкото досега. В края на експеримента рекордно задържалата се на този свят антиматерия изчезнала с проблясъци, частица по частица.

3. Тъмна материя

Това е материя, която е недостъпна за наблюдение със съвременните методи, тъй като не излъчва и не отразява достатъчно електромагнитни вълни. Съставът й все още е неизвестен, но може да бъде засечена заради гравитационните си въздействия върху видимата материя.

4. Екзопланети

Известно е, че съществуват екзотични светове, обикалящи около далечни звезди в необятната Вселена. Но търсенето им продължава, защото ако има живот извън нашата планета, то той ще е една от тях. Всички известни екзопланети са членове на планетни системи в орбита около някоя звезда.  Към 25 април 2013г. има открити 859 извън Слънчевата система планети.

5. Гравитационни вълни

Предизвикани от много масивни двойни системи, гравитационните вълни са коренно различни от познатите ни вълни, защото се разпространяват със скоростта на светлината чрез самата тъкан на пространството и нищо не може да ги спре. Казано с други думи гравитационната вълна е смущение в гравитационното поле.

6. Галактически канибализъм

През милиардите години от своя живот галактиките се движат, сблъскват, променят. Малки галактики, доближили се прекалено  много до големи такива, биват разкъсвани от мощната гравитация и поглъщани завинаги.

7. Неутрино

Неутрино са тайнствени частици, продукт на термоядрените процеси в недрата на звездите и способни да преминават през километри олово, които и до ден днешен остават неуловими. Надеждите са в нови огромни детектори под земя, вода и лед.

8. Квазари

Едни от най-интересните космически обекти се намират на границата на видимата Вселена - квазарите. Считани за свръхмасивни  черни дупки в ядрата на далечни галактики, квазарите светят с мощта стотици галактики.

9. Енергия на вакуума

Дори в празното пространство на вакуума постоянно се появяват и изчезват виртуални частици. Странностите на квантовия свят се допълват и от мистериозна сила, която действа на миниатюрни разстояния.

10. Микровълново фоново лъчение

Един от основните стълбове  на съвременната космология е микровълново фоново лъчение. В началото е бил Големия взрив, след което ранната Вселена започнала да се охлажда. Фотоните се лутали между хаотично движещи се електрони и едва 300 хиляди години след Големия взрив  температурата паднала достатъчно, че електроните били заловени в атоми и това дало свобода на фотоните да се разпръснат навсякъде.
   
На микровълновото фоново лъчение се крепят и познанията на човечеството за ранната Вселена и се дължат може би най-вълнуващите открития за Космоса.
Подкрепи Economic.bg