10-те проекта на Google, които се провалиха

Въпреки безбройните успехи на технологичната компания, в нейното портфолио има проекти, които в крайна сметка са се оказали неуспешни

760 ~ 3 мин. четене
Автор: Гергана Малкоданска

Без значение дали говорим за нови технологични изобретения или за иновации при вече съществуващите, Google без съмнение е световен лидер. Всеки един от нас е запознат с машината за търсене Google, но мобилната операционна система Android, заедно с браузъа Chrome и смартфоните, са само някои от примерите, променили съдбата на компанията. Оставяйки настрана успеха,  Realitypod класира 10-те проекта на Google, които са се провалили.

10. Google Lively (Google на живо)


Въпреки факта, че Google Lively се отличава с триизмерна атмосфера, където потребителите могат да комуникират в обща стая един с друг, създавайки свои аватари или анимационни герои, идеята на технологичния гигант се проваля. Проектът се определя като добър, но поради неизправност на сървъра и финансови проблеми, Google Lively оцеля само 6 месеца.

9. Google Answers (Отговорите на Google)


Сайтовете тип "Въпроси-Отговори" са доста популярни в интернет, тъй като те предлагат ефективна платформа за потребителите, търсещи решение на своите проблеми от конкректни специалисти. Google Answers беше именно такава платформа и получи голяма признателност. Скоро обаче проектът се превърна в "машина за пари" и изгуби своя чар. Наложи се Google да изключат услугата през 2006 г.

8. Google радио и печатна реклама


Google се опита да навлезе в света на радио и печатната реклама, където със сигурност се генерират повече приходи. Рекламата се определя като един най-добрите бизнеси в света днес. Въпреки това се оказа, че радио и печатната реклама не си "пасват" добре с Google и начинанието претърпя провал.

7. Dodgeball


Dodgeball беше услуга, достъпна за смартфоните. Чрез нея потребителите можеха да напишат своето местонахождение и да получат отговор за близко намиращите се заведения за храна, приятели, както и приятели на приятели. Услугата е била активна две години, докато създателите на услугата Денис Кроули и Алекс Райнърт напускат Google през 2007 г., заявявайки, че изпитва чувство на неудовлетвореност. След това Google я заменя с приложението Lattitude.

6. Jaiku


Jaiku представлява социална мрежа и блог. Тя беше придобита от Google през 2007 г., но в рамките на две години стана ясно, че те не могат да се конкурират с вече съществуващите лидери на пазара като Twitter. Google обяви пускането на Jaiku с отворен код през 2009 г., но въпреки това начинанието не успя да бъде спасено. На 15-ти януари 2012 г. проектът беше закрит.

5. Google Notebook and Shared Stuff  (Google Тефтер и Споделяне)


Google Notebook беше онлайн приложение, което записва видео връзки, изображения и текстове. Благодарение пък на Google Shared Stuff беше възможно споделянето на съхранените неща с приятели. Приложението обаче имаше множество бъгове. Като други недостатъци бяха определени неподредеността и непривлекателни интерфейс. Независимо от причината, Google Notebook беше изключен през 2012 г.

4. Google Buzz


Google Buzz беше инструмент, който даваше възможност на потребителите да споделят различно съдържание - снимки, видео, статуси, текстове и др. Приложението доста наподобяваше социалната мрежа Facebook. Google Buzz беше атрактивно приложение, но първото нещо, което се обърка, беше, че се интегрира с Gmail без никакво предупреждение. Проектът беше спрян през 2011 г. заради промяната в пазара, настъпила след появата на таблетите.

3. Wikipedia Alternatives


Въпреки факта, че Wikipedia може да се редактира от всеки, информацията там се счита за достоверна. Именно това е и причината, поради която неговите алтернативи като SerachWiki, Knol и SideWiki не успяха.

2. Google Video (Google Видео)


Атрактивният интерфейс и бързото програмиране на Google Video бяха обещаващи за борбата му с прекия им конкурент YouTube. Въпреки преимуществата, приложението изгуби трафика си за по-малко от година. Google Video се провали, но за сметка на това Google закупиха YouTube за 1.65 млрд. долара.

1. Google Wave (Вълната на Google)


Google Wave беше ненужна компилация, предлагаща различни съвместни функции, включващи електронна поща и споделяне на съдържание. Трябваше всичко да бъде покрито с "вълна", но поради усложненията и несъвместимостта със собствените продукти на Google, Google Wave беше определен като най-големият провал на технологичния гигант.

Подкрепи Economic.bg