100 километра велоалея по морето

Идеята е да се свържат общините Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево

100 километра велоалея по морето
1728 ~ 2 мин. четене

Велоалея може да свърже общините по Южното Черноморие като алтернатива на автобусния и автомобилния превоз, които все повече се задъхват заради задръстванията през лятото.

Замисълът е шестте морски общини - Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево, да кандидатстват с общ проект за европейско финансиране. С колело Бургас можел да се свърже и с пограничния Малко Търново, и със Средец в сърцето на Странджа.

Идеята бе лансирана от кмета на Бургас Димитър Николов на среща с евродепутата от ГЕРБ Томислав Дончев вчера. "Освен че е екологично чист транспорт, общата веломрежа ще спомогне и за развитието на алтернативни форми на туризъм като културен и селски", каза Димитър Николов, цитиран от "24 часа".

Ако проектът се реализира, дължината на трасето може да достигне близо 100 км от ваканционно селище Елените до границата с Турция при река Резово. "По на север от Елените велоалея не може да се прокара, тъй като влизаме в планината и изграждането към Обзор и Иракли ще е много скъпо - все едно да строим магистрала "Черно море", заяви кметът на Несебър Николай Димитров.

"Няма проблем крайната точка на веломаршрута да стигне до Резово, тъй като пътят дотам е оправен", каза и кметът на Царево Георги Лапчев. Той даже възнамерявал последната спирка на велоалеята да е огромен 30-метров пилон с българския трикольор, който ще показва най-югоизточната точка на ЕС.

Според черноморските кметове маршрутът в по-голямата си част най-вероятно ще върви успоредно до изградените вече пътища, тъй като за много от териториите край брега има влезли в сила устройствени планове и евентуални корекции ще забавят много проекта.Подкрепи Economic.bg