11 млн. за енергийни помощи

Средствата ще са за компенсиране на социално слабите заради поскъпването на тока

8098 ~ 1 мин. четене

11 млн. лв. ще бъдат отделени от бюджета и ще бъдат дадени за енергийна ефективност. От тях ще се възползват близо 300 000 българи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на парламентарния контрол на питане на червените депутати Мая Манолова и Михаил Миков относно мерки за компенсиране на гражданите поради шоковото поскъпване на електрическата енергия и социални помощи за отопление.

По думите му се реализират конкретни мерки в посока облекчаването на семействата при посрещане на завишението на разходите за отопление. Беше изменена наредбата за условията и реда на отпускането на целевата помощ за отопление и беше регламентирано удължаване на срока за подаването на молби и декларации, като същевременно този срок беше изтеглен с един месец напред, обясни министърът.

На базата на увеличаването на цените за електроенергия, още от 2 юли новият размер на целевата помощ за отопление ще бъде 65,72 лева на месец или 328, 60 лева – с близо 40 лева повече от миналия отоплителен сезон. 

Подкрепи Economic.bg