13 големи банки заподозрени в картелно споразумение

Съмненията на ЕК са, че кредиторите са нарушавали европейските антидъмпингови правила

Европейската комисия обяви днес, че има съмнения срещу 13 крупни европейски банки за постигнато картелно споразумение върху търговията с деривати, съобщава АФП.

Сред тях са Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Mogan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan и UBS.

Предварителното разследване на случая е установило, че банките са се споразумели да изключат борсите от директните сделки, заради съмнения, че намесата на пазарите ще намали приходите, които получават като посредници.

Вместо това банките продължили директните сделки в рамките на огромния „кредитен суап пазар” в периода 2006 – 2009 г. – съмнителният бизнес, за който се предполага, че е в основата на глобалната финансова криза, се казва в комюникето на ЕК. „Недопустимо е банките да блокират задружно търговията, за да защитават приходите си в областта на кредитните деривати”, допълват от ЕК.

Еврокомисарят комисар по въпросите на конкуренцията, Хоакин Алмуня, заяви, че на банките ще бъде дадена възможност да отговорят на обвиненията и ако те се потвърдят, на финансовите институции ще бъдат наложени финансови санкции.

Коментари: 0