13% от субсидиите отиват за животновъди и зеленчукопроизводство

Един от основните проблеми на животновъдите и зеленчукопроизводителите е липсата на обединение, смята земеделският министър Димитър Греков

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През следващия програмен период (2014-2020), 13% от субсидиите в земеделието ще са за животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в ефира на TV7. "За съжаление в момента плащаме за брой животни, но по данни от  2009 г. Оттогава досега животновъдите и животните са се увеличили многократно", каза той.

Министърът обясни, че един от основните проблеми на животновъдите и зеленчукопроизводителите е липсата на обединение. "В животновъдството са над 30 организации. Поисках всички организации да се легитимират, за да се разбере какъв е техния състав, колко животни има реално и да знаем кои са реалните представители на бранша", каза Греков. "Нашите зеленчукопроизводители също не са обединени. В повечето случаи организациите представляват сами себе си или някое населено място. Това е проблем за зеленчукопроизводството. Ако са обединени ще им бъдат по-евтини пестицидите, торовете, ще им бъде организиран износа и ще излязат по-лесно на европейския пазар", каза още той.

По темата със зърнопроизводителите Греков обясни, че и през следващия програмен период субсидиите там ще се дават на единица площ. "Зърнопроизводителите действително обработват големи площи и взимат много субсидии. На последния Съвет в Люксембург се взе решение да няма таван на площите, но ако се получават субсидии над 150 хил. евро, ще се облагат с 3% до 5%. Останалите средства ще бъдат насочени към традиционни наши отрасли", обясни земеделският министър.

Димитър Греков обяви, че един от големите проблеми е липсата на звено в Министерството на земеделието и храните, което да анализира пазарите. "Няма точна информация. Нашите земеделски производители не се регистрират масово. Много често земеделските производители регистрират по-нисък добив и по-малки площи. Не знам защо хората не искат да правят тази регистрация. Може би данъците ги спират, не знам. Ако се даде точна информация за това какво се произвежда и какво ще се произвежда, ние като държава ще знаме какво е необходимо да се изнесе и какво да се насочи за вътрешния пазар", каза министърът.

По темата с протестите на тютюнопроизводителите Греков заяви, че министерството има подкрепата на правителството, премиера и финансовия министър. "Всички сме обединени, че на тютюнопроизводителите трябва да се помогне. Имаме подкрепата, че 11.5 млн. лв., които са необходими за дофинансиране на реколтата през 2013 г,. ще бъдат дадени. Тютюнопроизводството през следващия период ще бъде гарантирано единствено с национално финансиране", каза още Греков.

Министърът обясни, че е направен анализ в министерството и хората от администрацията, които не разполагат с образователна и професионална квалификация, се отстраняват. "Когато се натъкваме на грешки, ги отстраняваме. Отстранили сме над 15 човека за този месец. Продължаваме с анализа. Той не е лесен, но това не е реваншизъм към хората, които са изпълнявали и изпълняват съвестно своята работа. Отстраняваме хората, които са дошли по нерегламентиран начин в министерството", категоричен е земеделският министър.

Коментари: 0