Ремонтират гарата в Шумен с 59 хил. лв.

Ще бъде изградена нова ж.п. спирка в центъра на Мадара, което е включено в инвестиционната програма на НКЖИ за 2013 г. и 2014 г., обяви транспортният министър Данаил Папазов

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Предстои ремонт на покрива на приемното здание и помещенията с телекомуникационна техника на гарата в Шумен. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на инспекция на транспортни обекти в района. Също така ще бъде изградена нова ж.п. спирка в центъра на Мадара, което е включено в инвестиционната програма на НКЖИ за 2013 г. и 2014 г.

"Обилните валежи през последните месеци причиниха течове и създадоха реална опасност от повреди по съоръженията за сигнализация и телекомуникация на НКЖИ, както и дискомфорт на посетителите на чакалнята на гарата в Шумен. Прогнозната стойност на ремонта е около 59 000 лв. с ДДС. Те са включени в инвестиционната програма на ДП "НКЖИ" за 2013 г.", обяви министърът.

Данаил Папазов обясни още, че изграждането на ж.п. спирката в центъра на Мадара е един дългоочакван от местните жители и от хилядите български и чуждестранни туристи проект, защото ще улесни достъпа до един от символите на България - Мадарският конник. По думите му с изграждането на новата спирка, ще се подобри обслужването на пътниците и ще се осигурят по-добри условия за извършването на комбинирани превози до националния исторически и археологически резерват „Плиска". Новата железопътна спирка ще се отрази положително и на местния малък и среден бизнес в областта на туризма, търговията и услугите.

Към момента прилежащата инфраструктура в района на гарата е в лошо състояние и до нея няма асфалтов път. Проектът предвижда лесно и безопасно слизане и качване на пътниците в центъра на селото; построяване на перони; рампи за хора с увреждания; модерни навеси. Прогнозната стойност на строително-монтажните работи е около 330 000 лв. с ДДС.

Коментари: 0