13% ръст на абонатите на Vivacom за първото тримесечие

Нарастващата база от клиенти обаче не успява да компенсира загубите от регулаторната намеса в сектора и по-ниските цени на терминиране, които при Vivacom водят до намаляване на печалбата до 3.8 млн. лв за периода

3680 ~ 2 мин. четене

Ръст на абонатите на всички услуги отчита за първото тримесечие на 2013 г. отчете мобилният оператор Vivacom. Потребителите, избрали мобилните услуги на оператора, са се увеличили с над 13%, а тези на мобилни data услуги – с повече от 30% спрямо същия период на 2012 г. 76% е ръстът на клиентите на VivacomTV. Клиентите на оптичен интернет са се увеличили с над осем пъти за периода.

През първото тримесечие на 2013 г. компанията увеличи двойно максималните скорости за сваляне на данни в ЗG мрежата си до 42 Mbps и продължава да държи първенството по покритие на населението и на територията на страната съответно с 99.41% и 95.95%. Телекомът въведе и нов подход към потребителите на стационарен телефон, който им дава свобода да създават собствена комбинация от услуги измежду всички актуални тарифи на оператора за мобилен телефон, телевизия и интернет.

Нарастващата база от клиенти обаче не успява да компенсира загубите от регулаторната намеса в сектора и по-ниските цени на терминиране, които при Vivacom водят до намаляване на печалбата до 3.8 млн. лв за периода. Общите приходи на компанията падат с 10.7% до 195.4 млн. лв.

През изминалата година, след регулаторна намеса, цените, които чуждите оператори заплащат на българските оператори за разговори от чужбина към абонати у нас, бяха значително намалени от 1 юли 2013 г. Тази стъпка няма връзка с цените, които плаща крайният потребител в България, нито намалява цената за разговор към наши абонати от чужбина, но влияе негативно върху приходите на българските телекоми, които падат значително за сметка на операторите в чужбина.

От компанията отчитат, че финансовото положение на мобилния оператор остава стабилно с наличност по банкови сметки и краткосрочни банкови депозити в размер на 63.9 млн. лв. към 31 март 2013 г.

Подкрепи Economic.bg