16% от пенсионерите в ЕС продължават да работят

Над 60% от българите го правят поради финансови причини

16% от пенсионерите в ЕС продължават да работят
Автор: Божидара Иванова

Около 16% от пенсионерите в Европейския съюз (ЕС) продължават да работят в пенсионна възраст по едни или други причини, показва анализ на Евростат за състоянието на населението на пенсионна възраст в ЕС. 

Европейската статистика отчита, че близо 63% от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, за да увеличат семейните си доходи, както и бъдещи пенсионни права. Останалите 37% от пенсионерите работят заради удоволствието от работата.

Според анализа на Евростат пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, се трудят много повече часове, в сравнение с тези, които работят заради удоволствието от работата.

В България след пенсионна възраст около 10% от пенсионерите продължават да се трудят, като над 60% от българите го правят поради финансови причини, 15% - за да получат право на по-голяма пенсия и да увеличат доходите си, а 10% работят заради удовлетворението от работата.

Броят на пенсионерите у нас е около 2.2-2.3 млн. души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер достига около 2500 лв., сочат данни на националната статистика.

Евростат отчита, че най-голям дял на пенсионерите, които въпреки възрастта си продължават да се трудят заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания – над 80%. Около 70% от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават да работят заради удовлетворението от работата.

Най-голям е делът на работещите пенсионери в Норвегия и Исландия – над 35%, а най-малък – в Испания и Гърция – под 5%.

Коментари: 0