200 хил. данъчни декларации чака НАП до края на април

Националната агенция за приходите прогнозира над 0,5 млн. отчета за доходи от началото на годината

Автор: Economic.bg

Над 200 000 от очакваните декларации за облагане на доходите ще постъпят в последните седем работни дни до края на април 2014 г., прогнозира Националната агенция за приходите (НАП).

От началото на годината до момента са подадени близо 300 хил. формуляра, като всеки десети от тях е изпратен по електронен път. До края на кампанията на 30 април се очаква да постъпят над 0,5 млн. декларации за облагане на доходите на физическите лица.

От НАП припомнят, че декларирането на доходите може да стане и в последния възможен ден - 30 април, но тогава е много вероятно да се наложи чакане на опашка. Данъчните формуляри се подават по електронен път, подписани с електронен подпис, по пощата с обратна разписка, на място в някои пощенски офиси срещу входящ номер, както и офисите на НАП по постоянен адрес.

Формулярът за доходите може да бъде попълнен и в електронен вариант с баркод, като за това не е нужен електронен подпис. Декларациите с баркод се обработват по-бързо от останалите и данъкът за възстановяване се получава в много по-кратък срок, отколкото при стандартните формуляри, припомнят от НАП.

5% отстъпка ползват физическите лица, включително едноличните търговци, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис, в срок до 30 април 2014 г. Отстъпката се ползва върху размера на данъка за довнасяне, определен в декларацията.

И през 2014 г. клиентите на НАП ще подават само онези приложения от годишната данъчна декларация, които са попълнили, тоест няма да се налага да разпечатват и подават цялата декларация.  

Коментари: 0