2015 г. говеждото изчезва

Проблемът идвал от Китай, където все повече консумирали ориза като гарнитура, а не като основно ястие

В световен мащаб, дори най-големите производители на говеждо и агнешко месо, няма да могат да задоволят търсенето, а крахът ще дойде до 2015 година. Това съобщиха животновъди и експерти от Земеделския институт в Стара Загора, предаде Стандарт Нюз.

По думите директорката на института доц. Стайка Лалева приоритет през следващите години трябва да бъде европейското финансиране. Според нея досега се давал превес на растениевъдството, а механизмът, който ще намали неизбежните фалити на малки и средни животновъди, е сдружаването на самите стопани. 

Според експертите до месеци трябва да се направи промяна на епизоотичното досие на страната ни пред Европейската комисия.

„В момента без да има дори един случай на регистрирано заболяване от луда крава, страната ни е в забранителния списък и не може да търгува с трети страни. Сега е времето това да се промени и да се даде възможност на стопаните да изнасят продукцията си навън”, казаха специалистите. Според тях един от големите и разрастващи се пазари, който би донесъл стабилни печалби, е Турция. 

Коментари: 0