Глобиха Barclays с 453 млн. долара

Причината за санкцията на Barclays е манипулиране на енергийните пазари в няколко американски щати

Автор: Божидара Иванова

Британската банка Barclays бе санкционирана от американските регулатори с 453 млн. лв., предаде BBC. Причината за глобата е манипулиране на енергийните пазари в Калифорния и няколко други щата през периода ноември 2006 г. до декември 2008 г.

Федералната комисия за енергийно регулиране на САЩ е дала 30 дни на Barclays и четири от нейните дилъри да платят глоба в размер от 34,9 млн. долара по програмите за енергийна помощ на щатите Аризона, Калифорния, Орегон и Вашингтон. В допълнение към глобата на банката, значителни суми ще трябва да заплатят на държавата дилърите Даниел Брин, Скот Конъли, Карен Ливайн и Райън Смит, обвинени в манипулиране на индекс, свързан с цените на електрическата енергия в западната част на САЩ.

В подкрепа на обвиненията, американският регулатор се позовава на комуникация между търговците по електронната поща, които в поредица от електронни съобщения  са се похвалили с тяхната способност да манипулират пазарите.

Само година по-рано, изпълнителният директор на Barclays Боб Даймънд подаде оставка, след като банката бе глобена с 290 млн. паунда от регулаторните органи във Великобритания и САЩ за манипулиране на Лондонския междубанков лихвен показател.

Коментари: 0