Паметникът на Съветската армия осъмна с надпис "България се извинява"

Лозунгът е написан на чешки и български език, а паметникът е изрисуван в розово

32 ~ 1 мин. четене

Паметникът на Съветската армия в София осъмна с надпис "България се извинява!". Лозунгът е написан на чешки и български език, а паметникът е изрисуван в розово.

Днес е 21 август или точно 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година от 5 до 7 хиляди съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници от частите на Организацията на Варшавския договор окупират чехословашката територия в продължение на месец.
По време на окупацията загиват повече от 100 души, ранените са над 600.

Чешкият художник Давид Черни неколкократно е боядисвал в розово паметника на съветската армия в Прага, който изобразява танк, като за пръв път прави това на 21 август 2008 г.

Паметникът на Съветската армия отдавна се е превърнал в ябълка на раздора между антикомунисти и русофили. През юни 2011 г. известни комикс герои “украсиха” отново Паметника на Съветската армия.

На 17 август 2012 г. пък мястото осъмна с поредната акция. На главите на фигурите бяха сложени разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът (Pussy Riot), като израз на протест заради делото срещу трите момичета, които бяха осъдени заради “молитва” срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.

Посланието на разноцветните качулки бе адресирано до Посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите. “Група човеци”, както се подписват извършителите на акта, целяха да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени.

Подкрепи Economic.bg