270 000 бедни с по 30 лева помощи

Парите ще им бъдат раздадени през април, месец преди изборите

220 ~ 2 мин. четене

Над 270 000 българи ще получат по 30 лева еднократна финансова помощ, за което ще се необходими малко над 8,3 млн. лв. - пари, които са заделени от бюджета на Социалното министерство. Вече са готови критериите, по които ще се отпускат средствата през април. Те са обсъдени от експертна комисия към Съвета за тристранно сътрудничество, съобщи bTV.

В предложението на министерството са посочени четири групи от нуждаещи се, които могат да кандидатстват - най-общо казано, това са хората, получили енергийни помощи тази зима, както и тези, които не са получили, тъй като са надвишили с няколко лева доходния праг.

Преводът на парите ще бъде през април, което предизвика масови обвинения в популизъм и опит за спечелване на симпатии преди изборите за Европейски парламент през май.

По 30 лева ще получат и хората, на които е отказана енергийна помощ тази зима, тъй като са надвишили доходния праг с до 10 лв., или не са имали 6-месечна регистрация в Бюрото по труда.

Ще ги получат и тези, които не са кандидатствали за енергийни помощи заради няколко лева по-висок доход. Само те ще трябва да подадат молба през март за получаване на 30-те лева.

Парите на всички ще бъдат изплатени през април - точно месец преди европейските избори - съвпадение, което според експерти не е случайно, а търси симпатии преди вота. „Самият факт, че се отпускат толкова близо до изборите и липсата на обективни причини, ни навежда на тази мисъл - дори и да не е това целта, просто всичко сочи на там”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

От социалното ведомство отказаха коментар с аргумента, че предложението все още се обсъжда.

В доклада си до Съвета за тристранно сътрудничество, министър Хасан Адемов е записал, че подкрепата е за най-бедните, 80% от които са пенсионери, със здравословни проблеми, чиито доходи отиват основно за лечение. Мотивира предложението си и с факта, че от 2009 г. насам размерът на гарантираният минимален доход не е променян.

„За мен това е една крайно неефективна мярка, но в крайна сметка щом бедните хора ще получат някаква допълнителна сума, е добре дошло за тях", обясни Любен Томев от КНСБ.

Предложението за 30-те лева се очаква да бъде обсъдено на Тристранния съвет в понеделник. Днес на заседанието на експертната комисия към Тристранката не е имало противоречия между синдикати, работодатели и държава. Предложението за еднократната помощ е прието с консенсус.

От Стопанската камара пък са поискали да се подсигури възможност социалните трапезарии да работят през цялата година.

Подкрепи Economic.bg