Fitch потвърди дългосрочния рейтинг на България

Агенцията прогнозира, че през 2014 г. бюджетният дефицит ще бъде близък до очакваните 1.8% от БВП

40 ~ 1 мин. четене

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. потвърди дългосрочния кредитен рейтинг 'BBB-/ВВВ' на България съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута също беше потвърден на "F3", както и таванът за страната на 'ВВВ+'. Това съобщиха от Министерство на финансите.

Запазването на кредитния рейтинг отразява силната фискална позиция на България, а определянето на стабилна перспектива показва, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са балансирани. Според Fitch стабилните публични финанси се явяват ключов фактор за потвърждаването на кредитния рейтинг, попадащ в категорията инвестиционен клас.

В доклада е отчетено, че са акумулирани значителни буфери, в това число нивото на фискалния резерв достига 6,3% от БВП към ноември 2013 г., а това на международните валутни резерви надвишава три пъти стойността на паричната база.

Fitch прогнозират, че през 2014 г. бюджетният дефицит на начислена основа ще бъде близък до оценката от 1.8% от БВП за 2013 г., а през 2015 г. се очаква нивото му слабо да се понижи.

Коментари: 0