28% ръст в оборота на бензиностанциите

Това е само месец след поставянето на нивомери, съобщи Симеон Дянков

6466 ~ 1 мин. четене

28% ръст в оборотите на бензиностанциите в страната е отчетен само месец след поставянето на нивомери, които следят количествата гориво, доставени на бензиноколонките и тези, налични в резервоарите. Това обяви вицепремиерът Симеон Дянков по време на парламентарния контрол.

Скокът в размера на данъчната основа на търговците на горива е още по-осезаем при малките бензиностанции, където увеличението е с цели 45%. Това означава, че със същия процент ще нараснат и приходите от ДДС от горива, ще се повишат и приходите от акцизи. "Поставянето на нивомерите има доста изненадващ и осезаем ефект", отбеляза Дянков, цитиран от агенция Стандарт нюз.

Освен това предварителните данни за април показват, че бюджетът ще бъде на излишък, който ще доведе до стопяване на натрупания дефицит през първите три месеца на годината с 2/3, обяви още Симеон Дянков. По думите му, това ще понижи дефицита за първите четири месеца на годината до 0,2-0,3% от БВП на България, което предполага, че към края 2012 г. дефицитът ще бъде под 1% от БВП. Към края на март дупката в хазната е само 687,2 млн. лв.

Според финансист номер 1 приходите в бюджета вървят значително над планираното, като основна заслуга имат постъпленията от ДДС. Това се потвърждава от информацията на Министерството на финансите, обявена преди дни, според която приходите от ДДС за първото тримесечие на годината нарастват с 33,4% спрямо същия период на миналата година. Дянков изрази увереност, че свързаността на касовите апарати с Националната агенция по приходите също ще послужи в посока увеличение събираемостта на данъците.

Подкрепи Economic.bg