Фалира най-голямата борса за биткойни в света

Японската платформа MtGox натрупа над 60 млн. щатски долара неизплатени задължения

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Най-голямата платформа за търговия с биткойни в света, японската електронна борса MtGox, официално обяви фалит, пише американският бизнес всекидневник The Wall Street Journal (WSJ).

Информацията е съобщена от адвоката на компанията, който се появи с изявление в Окръжния съд на Токио. По думите му неизплатените дългове на MtGox са около 63,5 млн. щатски долара.

По-рано борсата спря операциите и напълно се „изключи" от мрежата. Това бе най-сериозният удар по индустрията на биткойни, откакто съществува, отбелязва вестникът. Припомняме, че централните банки на Китай и Русия първи забраниха всякаква търговия с биткойни.

WSJ добавя, че преди известно време зам.-министър на финансите на Япония Дзиро Аити заяви, че за налагане на регулации върху виртуалната валута „биткойн" е необходимо съответно международно сътрудничество.

BBC Russian цитира водещите световни експерти, според които фалитът на японската борса може сериозно да накърни доверието на потребителите във виртуалната валута. Медията припомня и за аналогичната ситуация с борсата Silk Road, която спря работата си миналата година и парите на потребителите "се изпариха".

Подкрепи Economic.bg