Учени в САЩ: Глобалното затопляне вече е факт

Американски доклад прогнозира все по-чести природни катастрофи и недостиг на вода

Автор: Николай Марченко

Торнадото в Арканзас е доказателството, че глобалното затопляне вече е факт. Това се твърди в доклада на над 300 американски учени, цитиран от телевизия Euronews.

Според документа, природните катастрофи, които все по-често връхлитат бреговете на САЩ, са свързани основно с климатичните промени. Припомня се, че те нанасят огромни щети на американската икономика и държавната система за здравеопазването. Идеята на доклада, по който 4 години е работила групата, е, че трябва да има готовност за всякакви катаклизми.

„Най-важният извод, който като червен ред минава през всяка от стотиците страници на доклада е – климатичните промени не са отдалечена във времето заплаха. Те се случват в момента и оказват голямо влияние върху живота на американците”, казва научният съветник на президента на САЩ Джон Холдрън.

Най-голямата последица, споменато в доклада, е увеличението на броя на горските пожари, в частност в щата Калифорния. Те са предизвикани от по-продължителните и топли летни сезони и дългите вълни на рекордна жега.

Прогнозите на учените от САЩ показват и опасността от недостиг на вода в някои части на страната. Зоните с очаквания двоен ръст на потреблението на вода са на път да се разширят, гласи още докладът. 

Коментари: 0