320 проверки по курортите
Неправилно съхранение на храните е сред най-честите нарушения
320 проверки са извършили експертите от Българската агенция по безопасност на храните в морските курорти в областите Добрич, Варна и Бургас, съобщиха от агенцията. Инспекциите са извършени между 16 и 20 юли включително.
Сред най-честите нарушения са пропуски в системите за самоконтрол, неправилно съхранение на храни, както и непълна етикетировка на суровините.
При проверените 19 обекта, предлагащи оферти за почивка „all inclusive” не са установени несъответствия по сградов фонд и оборудване на кухните, капацитет на търговската зала и предлаган асортимент в обекта, както и необходимо пространство за работа и професионално оборудване, гарантиращо съхранението и приготвянето на храните по безопасен начин.
При проверките са издадени 33 предписания и са съставени 12 акта за установяване на административно нарушение. Възбранени и бракувани са 17 килограма извара.
За периода в цялата страна са извършени 4329 проверки. Издадени са 420 предписания, съставени са 140 акта за установяване на административно нарушение, възбранени и бракувани са 399,66 килограма хранителни продукти. Един обект е с наложена мярка за временно преустановяване на дейността.