33% от световния софтуер – пиратски

Само 2% от анкетираните изобщо не се безпокоят от вируси

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

33% от софтуера, използван по света, е пиратски. Това показва изследване, поръчано от американската технологична корпорация Microsoft и извъшено от International Data Corporation (IDC), предаде DailyTech. Докладът подчертава факта, че проблемите, свързани с фалшив софтуер, кражба на самоличност, ремонт и възстановяване на лични и корпоративни данни струват близо 22 млрд. долара на глобалната икономика.

Един от основните проблеми с пиратския софтуер е, че голяма част от него – близо 78%, съдържа някакъв вид злонамерен код. В доклада се отбелязва, че хората, посещаващи сайтове с откраднати активационни ключове, са с 36% по-застрашени от вируси, троянски коне или adware. 50% от анкетираните са заявили, че им се е налагало поне веднъж да деинсталират пиратски софтуер поради влошената производителност на системата.

Близо половината от запитаните – 48%, са заявили, че най-големите им притеснения при изпозлването на пиратски продукти са свързани със загубата на лични данни. 29% отбелязват като проблем кражбата на самоличност. Само 2% от анкетираните изобщо не се безпокоят.

Докладът е изготвен на базата на мненията на 1104 частни потребители, 973 бизнес потребители и 268 ИТ мениджъри. Допитването е извършено в общо 10 страни по света. 

Подкрепи Economic.bg