5% от българите ще останат без цифров сигнал

Aналоговият сигнал ще бъде спрян на 30-ти септември

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

”Има вероятност 5% от българите да останат без цифров сигнал след 30 септември, коагто аналоговият бъде прекъснат”. Това заяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията  (КРС) Веселин Божков, цитиран от Агенция ”Фокус”. По думите му на този етап в страната има 95% покритие на цифров сигнал, което означава, че останалите 5% няма да имат.

”Това, при около 7 млн. души население означава, че около 350 хил. българи няма да получават цифров сигнал. Те трябва да знаят кои са”, подчерта Божков. Той обясни, че цифровизацията е социална придобивка на 21 век и отговорните институции трябва да положат усилия, за да увеличат до максималната степен процента на покритие.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията изрази надежда правителството да влезе  в диалог с мултиплекс операторите, за да намери решение цялото българско население да има цифров сигнал.

По-рано тази седмица зам.-министърът на транспорта, отговарящ за ресор ”информационни технологии” Георги Тодоров, обяви, че аналоговият сигнал ще бъде спрян на 30-ти септември. Той призова гражданите, които не са се сдобили с ваучери и декодери да побързат, за да не останат без сигнал.

Подкрепи Economic.bg