5G е почти единственият лъч надежда за Huawei в момента

5G е почти единственият лъч надежда за Huawei в момента

Снимка: Pixabay

Китайският телекомуникационен гигант Huawei трудно може да се противопостави на санкциите на САЩ, целящи да ограничат достъпа му до полупроводници, но все още продължава да обслужва клиентите на европейската 5G мрежа. Това сподели Абрахам Лиу, вицепрезидент на компанията за Европа, пред австрийски вестник.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване и смартфони в света все още търси как да помогне на милионите потребители на телефони с марката Huawei, след като на Google бе забранено да предоставя техническа поддръжка на новите ѝ модели. След наложените от САЩ санкции, ограничаващи правото на американските компании да продават продуктите и услугите си на китайския играч, устройствата на китайската фирма ползват само отворената версия на операционната система Android, без мобилни услуги като Maps, YouTube и пр. Освен това на Huawei бе забранен достъпът и до американските полупроводници.

От август насам стана още по-трудно“, коментира Абрахам Лиу, цитиран от Reuters.

Припомняме, че тогава американската администрация засили допълнително ограниченията за достъпа до чипове за Huawei. По думите на Лиу Вашингтон „изнудва“ производителите на полупроводници да избягват връзки с китайската компания. Той отрече твърденията на САЩ, че оборудването на представляваната от него организация може да се използва за шпионаж от Пекин.

„Независимо от това, ние сме уверени, че можем да продължим да обслужваме нашите европейски клиенти в 5G сектора поради голямата подготовка и предварителни инвестиции с най-модерната технология“, каза Лиу.

„Що се отнася до частните клиенти, собственици на мобилни телефони, виждаме големи трудности. Има 90 милиона европейски потребители на Huawei. На Google вече няма право да работи с Huawei, така че Google вече няма да публикува актуализации за смартфони Huawei с операционна система Android “, каза още той.

И допълни:

Все още търсим решение.“

На фона на натиска на САЩ да изключи китайската фирма от доставката на ключово телекомуникационно оборудване, Orange и Proximus миналата седмица избраха Nokia да им достави оборудване за изграждането на 5G мрежи в Белгия.

Междувременно ЕС засили проверката на така наречените високорискови доставчици. Това предполага сериозен преглед на управлението и технологиите на Huawei и вероятно ще накара и други европейски оператори да премахнат оборудването на компанията от своите мрежи, твърдят анализатори.

Коментари: 0