60 млн. лв. за най-спешни ремонти

200 млн. е необходимата сума за рехабилитация на пътни съоръжения

60 милиона лева са необходими за най-спешните аварийни ремонти на мостове и виадукти, които са общо 11 на брой. Това министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Общата сума, необходима за ремонт на пътни съоръжения, е 200 млн. лв.

„Първите три виадукта, които се нуждаят от ремонт, на магистралите "Хемус" и "Тракия", се надявам да се укрепят в близките седмици. Ще провеждаме процедури за по-малки виадукти и мостове, тъй като 11 са ключово проблемни. Ремонтът на три започваме веднага, за останалите осем - ще продължим процедурите, ще търсим финансиране”, каза Павлова.

Тя обясни, че премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Симеон Дянков да направи преглед на бюджетите на всички министерства и агенции. Целта е да се види дали оттам има буферни средства, които могат да бъдат спестени, за да се набере фонд за аварийното ремонтиране на тези мостове и съоръжения.

„Получихме мандат за преговори и с Европейската комисия, и с международните финансови институции за заемно споразумение”, каза още Лиляна Павлова.

Строителният министър заяви, че ще бъде направен опит, ако се стигне до определена сума, която не може да бъде усвоена от Оперативна програма „Околна среда”, тя да остане като средства в самата оперативна програма, но там да се обособи отделна приоритетна ос. Тя ще бъде за мерки, свързани с превенция на риска от наводнения и други бедствия. Там ще бъдат инициирани мерки за доброволната гражданска защита, почистване на корита, и други инфраструктурни мерки.

Коментари: 0