600 млн. долара изтичат от фирмите ни

Причина е по-скъпият руски газ, който България купува, посочи Росен Плевнелиев

Автор: Наталия Малчева

600 млн. долара изтичат от българските предприятия заради по-скъпия природен газ, който България купува от Русия. Това стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев по време на среща с българската общност в Чикаго, САЩ. Над 300 наши сънародници пристигнаха в Ботаническата градина на Чикаго, за да разговарят и да се снимат с президента.

Според него, ако цената на суровината е била средноевропейска, средствата са щели да останат в предприятията и с тях да се плащат по-високи заплати и да се купуват машини.

„Да, с Русия ще търсим взаимно изгодно сътрудничество. Да, много неща ни свързват, но извинете, но когато цената на газа за България е 600 долара на 1000 кубични метра, а за всички останали европейски държави е 400 долара максимум, аз не го разбирам много, много този факт”, посочи президентът.

Емигрантите бяха изключително добре запознати със случващото се в родината им, с политическите страсти и с проблемите в родината. Те попитаха президента кой е най-добрият приятел на страната ни във външнополитически план. Българите, където и да са по света, отговори Плевнелиев. Той не пропусна да припомни, че сме част от европейското семейство и имаме и други важни стратегически партньори, сред които е и САЩ. На въпрос от страна на един от най-рано преселилите се зад океана български емигранти, какви са отношенията ни с Русия, държавният глава подчерта, че България не е троянски кон на Русия в Европа, а мост между тях.

Запитан кога Плевнелиев очаква да се завърнат българите у дома, той отговори, че първо са нужни икономически предпоставки и добро заплащане. Според него това ще е реално възможно през 2020 г., когато се очаква БВП на глава от населението да достигне средния за ЕС от 60%. В момента у нас е 42-43%.

Президентът увери българите в Чикаго, както и дошлите от целия щат Илинойс и от Флорида наши сънародници, че не се притеснява от факта, че емигрират българи и успяват зад граница, защото те винаги носят родината в сърцето си и работят за нея, независимо къде са по света.

От диаспората обърнаха внимание на президента и върху факта, че в света няма силно развита икономика, която да не привлича специалисти от други държави, а кандидатите за работни визи в България, от страни извън ЕС, трябва да чакат от 6 до 12 месеца за получаването им.

Плевнелиев не пропусна да отбележи, че страната ни е успешна с научните разработки, но не успяваме да защитим откритията и да изкараме пари от тях. Президентът заяви още, че летите джанти също са родно откритие, но без патент. За да изкара патент за откритието си в САЩ на един учен му трябват 400 долара, докато за да стори същото в ЕС му трябват 35 000 долара, разясни държавният глава.

Мозъкът ви сече невероятно и искам да го запазя за поколенията, обяви професор Никола Чакракчиев, който се занимава с генетика, по време на срещата.

„Практика е геномът на известните хора по света и световни лидери да се съхранява на компютърна памет, подобно на флашка. Аз също съм запазил моя, от който може да бъде направен аватар”, обясни Чакракчиев.

Удачно е да запазим такъв успешен, деен и ясни приоритети президент за поколенията, обясни българинът на Плевнелиев.

„Моята мечта е следващият президент да е по-добър от мен, но мисля, че съм на точното време в точното място”, отвърна на предизвикателството държавният глава. 

Коментари: 0