8 години затвор за бивш гръцки военен министър

Акис Цохадзопулос глобен и с 520 хил. евро и конфискация на имот заради неверни данни в имотна декларация

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Бившият гръцки военен министър и екслидер на социалистическата партия Акис Цохадзопулос бе осъден на 8 години затвор, глоба от 520 хил. евро и конфискация на имот заради неверни данни в имотна декларация, предаде Kathimerini.

Съдебното решение бе взето от тричленен състав на Апелативния съд. В обвинителния акт се казва, че Цохадзопулос е посочвал неверни данни за имотното си състояние в подадените от него декларации от 2006 г. до 2009 г.,

През 2006 г. недекларираните банкови влогове, акции и ценни книжа са били на стойност около 47 хил. евро. През следващата година Акис Цохадзопулос не е декларират 33 хил. евро, а през 2008 г. - 20 хил. евро. В имотната декларация за 2009 г. пък не фигурирала покупката на къща от неговата съпруга Вики Стамати, която също е подведена под отговорност. Луксозният имот е конфискуван, след като е било установено, че е закупен чрез пране на пари, дошли от незаконни оръжейни сделки.

Далаверите на бившия гръцки военен министър лъснаха в хода на започналото в Мюнхен разследване на корупционните практики на германски мениджъри при продажбата на подводници за Гърция.

Почти три десетилетия Акис Цохадзопулос бе депутат в парламента. Той е завършил висшето си образование в Мюнхен, а в периода 1967-1974 г. е бил силно ангажиран в борбата срещу диктатурата на хунтата. Дълги години той бе близък сътрудник на основателя на социалистическата партия ПАСОК и бивш премиер на страната Андреас Папандреу.

Подкрепи Economic.bg