Шефът на „Козлодуй“: По-ниските цени на тока са временна мярка

По-добре да се мисли как да се вдигнат доходите, а не да се намалят сметките за електронергия, смята Валентин Николов

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

И директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов определи предложените намаления на цената на електроенергията за временно решение на проблема. Това мнение изрази по-рано и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според директора на АЕЦ "Козлодуй" крайният потребител може да усети значително подобрение, само когато бъдат увеличени доходите.

"Основните проблеми на българите са ниските доходи и безработицата и ако те се решат – всичко друго ще влезе в норма, включително и сметките за изразходвана електроенергия", коментира Николов пред "Фокус".

По отношение на това, че в предложените намаления държавният регулатор отново не е коригирал самия енергиен микс експертът обясни, че когато се прави регулиран пазар в него трябва да влязат всички източници на електроенергия, защото в противен случай се получава дискриминация.

„Най-добрият начин, който поставя Третия либерализационен пакет, е именно да има пазар на електрическа енергия и там да се решава цената и стойностите на самия пазар, подчерта Николов и отбеляза, че по този начин сами ще отпаднат нискоефективните производства.

Според него е изключително притеснително намалението на потреблението и хубавото време, което са довели до спиране на топлоцентрали. "В момента износът ни е свит драстично, а това означава, че по-голямата част от произведената електроенергия ще е предназначена за вътрешния пазар, който на база покупателната способност и сметките на потребителите, също свит рязко”, коментира още Валентин Николов.

Подкрепи Economic.bg