8 причини да изтриете профила си във Facebook

Какво може да накара потребителите да напуснат социалната мрежа? И с какво им пречи тя? Отговорите дават от Mashable

4106 ~ 3 мин. четене

1. Пристрастяване

Ползването на Facebook се превръща в навик. Статистиката сочи, че жените прекарват в социалната мрежа около 81 минути на ден, а мъжете - 64 минути. За разлика от тютюнопушенето или другите вредни навици, човек осъзнава по-трудно, че има проблем с вманиачаването по Facebook.

Facebook може бъде сравнен с кредитната карта - и той ви подлъгва да "изразходвате" толкова свободно, колкото всъщност нямате, коментират от Mashable.

2. Ниското самочувствие

Aко още не сте се самонаказали, че и този уикенд злоупотребихте с огромни количества храна, отворете Facebook - той ще ви накара да се почувствате още по-зле.

Проучване, проведено в Швеция, показва, че Facebook потребителите (особено жените) постоянно сравняват себе си и начина, по който изглеждат, със снимките на Facebook приятелите си. Повече от половината от 600-те участници в изследването, признават, че разглеждането на фотоалбумите в социалната мрежа ги кара да понижат самооценката си и да искат да приличат на този или онзи техен познат.

Други изследвания пък показват, че при по-младите потребители Facebook отключва проблеми с прекалената проява на нарцисизъм или агресивно поведение.

3. Търсите си работа

Колкото и да е странно, търсенето на работа попада в списъка с аргументи "Защо да изтрием Facebook профила си". Различни проучвания показват, че около 90% от агенции за подбор на персонал надникват в профила на кандидатите си, като част от процеса на проверка. Същите тези проучвания показват, че 69% от кандидатстващите за работа чрез такива агенции биват отхвърлени точно въз основа на съдържанието на Facebook профила им.

Прекаленото използване на социалната мрежа може да ви попречи и на работното място - няма шеф, който да гледа положително на служителите, които редовно и продължително стоят във Facebook.

4. Кандидатствате в престижен университет

Аргументите тук са подобни с тези за намирането на работа. Според изданието, престижните университети, с цел  качествено да пресеят кандидат-студентите си, могат да си извадят изводи за тях и като проследят поведението им в социалната мрежа.

Още една причина: младежите значително биха подобрили процеса си на подготовка, ако не проверяват на всеки пет минути Facebook профилите си.

5. Раздялата

Ако наскоро сте се разделили с любимия човек, направете услуга на всички си приятели и не влизайте във Facebook. Никой не иска да чете вашите горчиви "състояния", в които твърдите, че вече сте "над нещата". Ясно е, че не сте. Всички знаят и че споделянето на снимки от "уникалното ви женско/мъжко парти снощи", не означава, че не прекарвате останалите си вечери, изпаднали в самосъжаление сам/а вкъщи.

6. Завистта

Facebook кара хората да завиждат на успехите и начина на живот на приятелите си. Това се доказва от всички проучвания за влиянието на социалната мрежа върху хората. Освен, че кара потребителите да завиждат на постоянно пътуващите из света свои познати, например, социалната мрежа е и "развъдник" за всякакви клюки и подробности от личния живот на хората, без които всички ние бихме се чувствали по-добре, а и значително по-свободни.

7. Време за изпити

Отлагането е в кръвта на студента. Независимо дали става въпрос за тест по математика, микробилогия или т.н., всеки студент обича да се разсейва с малки дози Facebоок. Последствията са ясни за всички и се доказват в оценките.

8. Личното пространство

Защитата на личните данни е един от основните проблеми за потребителите в интернет. Facebook са известни със своята политика в областта на защитата на данните (която често се променя) и която със сигурност може да се разглежда като основна причина да напуснете социалната мрежа. 

Без Facebook, вашите снимки, мисли, работа и идеи си остават ваши и никой не би могъл да злоупотреби с тях.

Подкрепи Economic.bg