8% ръст на туристите през лятото

С до 20% повече руснаци се очакват по Черноморието ни тази година

6496 ~ 1 мин. четене

От 5 до 8% повече туристи това лято очаква министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, пише Стандарт нюз. Добрев е дал прогнозата си на откриването на сезона в Слънчев бряг.

"Специално руският пазар се развива много добре. Там може би ще има 15-20% ръст. Издали сме рекорден брой визи от началото на годината. Стохилядната виза издадохме в понеделник само в консулските служби в Русия", сочат данните на Делян Добрев. Според него от Беларус повишението на летовниците може да достигне 100% през тази година. "Там изпитват в момента трудности в консулската служба със самото физическо издаване на визите и аз говорих с министър Младенов да се наемат допълнително хора. В никакъв случай не трябва това да е пречка пред хората, които искат да посетят България", коментира Добрев.

Относно протестите на черноморските кметове срещу промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов заяви, че забраната за строителство в 100-метровата крайбрежна зона трябва да се приеме. "Ако погледнем каква е практиката в другите страни е точно такава - имаме плаж, имаме крайбрежна улица, след което започват заведенията и средствата за настаняване и за подслон".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg