80 хил. лв. глоби за автобуси и камиони

Изненадваща акция на ИА „Автомобилна администрация” завърши с 41 акта

Глоби за 80 хил. лв. са наложили инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) при изненадваща проверка на автобуси и камиони, преминаващи през граничните пунктове "Гюешево", "Капитан Андреево" и "Кулата". Информацията изнесе изпълнителният директор на ИААА Валентин Божков, съобщиха от Министерство на транспорта.

Акцията е била проведена за няколко часа на 27 май 2012 г. Инспекторите са съставили 41 акта на проверените 187 автобуси и камиони. Проверките са част от разпоредените от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски мерки за затягане на контрола на превозите на пътници и товари и подобряването на пътната безопасност, обясняват от транспортно министерство.

Според Валентин Божков голяма част от констатираните нарушения са пукнати челни стъкла, спукани спирачни дискове и други технически неизправности. Не са спазвани времето за управление и почивка, липсвали са тахограф и данни за пътувания, хванати са били и неправоспособни водачи.

От началото на годината до момента инспекторите на ИААА са проверили 106 хил. превозни средства, извършващи превоз на пътници и товари. Това е с 10% повече спрямо съпоставимия период на миналата година, показват данните Валентин Божков. По думите му са съставени над 10 хил. акта за над 5 млн. лв.

Коментари: 0