800 хил. души заразени от вирус във Facebook

Вирусът, маскиран като видео от приятел в социалната мрежа, краде данни, пароли и акаунти

3590 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

800 хил. души станаха жертва на зловреден софтуер, маскиран като видео от приятел във Facebook за интересен видеоклип, съобщи New York Times. Жертви на новия вирус са над 800 хил. потребители на браузъра Chrome, в резултат на 40 хил. атаки в час. Съобщението може да пристигне и на електронната поща и при кликане върху него пренасочва жертвата към уеб ресурс, който предлага инсталиране на разширение за браузъра с цел преглеждане на видеото.

При инсталиране на допълнението, атакуващите получават достъп до всички данни, съхранявани в браузъра, включително пароли, данни и акаунти. Голяма част от потребителите съхраняват пароли за Facebook, Twitter, пощата си и други услуги в браузъра, което осигурява лесен достъп до тях от страна на киберпрестъпниците.

Престъпниците се интересуват главно от акаунти на потребители в социалната мрежа Facebook, тъй като при атаката получават списък с хакнати акаунти и повтарят процедурата за изпращане на измамните съобщения до нови адреси.

Технологичният гигант Google е наясно с проблема и вече изключи разширенията, които позволяват провеждане на атаката. Facebook също работи над отстраняване на зловредните връзки.

Подкрепи Economic.bg