850 000 „мъртви души“ в избирателните списъци

"Така ние лъжем ЕС", коментира проф. Иванов от Центъра за демографска политика

850 000 са "мъртвите души", вписани в избирателните списъци за предстоящите европейски избори на 25 май. Изчисленията направи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика в ефира на Нова телевизия.

"В сайта на Националния статистически институт (НСИ) са обявени данните за населението на България. Те показват, че тези, които имат право да гласуват, са 6 926 716 души, но данните на ЦРУ показват, че тази цифра е 5 862 000. Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) пък показват, че хората, които имат право да гласуват, са 6 533 000 души. Получава се, че 850 000 са "мъртвите души", обясни той.

Според него тези 850 000 души фигурират само и единствено в избирателните списъци, и никъде другаде. "Така ние лъжем Европейския съюз", обобщи проф. Иванов.

Събеседникът му Цветозар Томов, говорител на ЦИК, обаче не се съгласи с тази констатация. По думите на Томов не съществува опасност за достоверността на изборите през май.

Говорителят на ЦИК заяви, че в избирателните списъци има доста по-малко имена, отколкото в списъците на предните избори. Томов обясни това, като посочи, че не всички българи имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент (ЕП). "Българите, които живеят например в Турция, нямат право да гласуват на тези избори", каза Томов.

Той намери и обяснение на вечния въпрос преди избори - защо има разминаване в списъците на Гражданска Регистрация и Административно Обслужване (ГРАО) и реалния брой на гласоподавателите.

"Въпросът за "мъртвите души" се обсъжда от 20 години. Основната причина да има толкова голяма разлика между реалния брой на хората, които живеят в България, и хората, които фигурират в списъците на ГРАО, е в това, че съществува голямо количество българи, които се водят, че живеят в България, но ГРАО няма информация за адреса им извън страната", коментира Томов.

Според него има начин този проблем да се разреши. Това може да стане чрез въвеждането на активна регистрация при избори.

Коментари: 0