9 държави правят "Чудесата на Балканите"

Маршрутите за културен туризъм в региона ще бъдат избрани на бизнес форум наесен

Девет държави ще правят общ туристически маршрут "Чудесата на Балканите". Това са България, Македония, Сърбия, Косово, Босна и Херцегодина, Черна гора, Албания, Румъния, Молдова.

Любителите на тайни и загадки ще могат да обикалят с намаление забележителностите в тези страни, групирани по исторически периоди - преди Христа, Римски път, Византийска епоха, следвизантийски период, отомански времена и от Балканските войни до наши дни.

За това се договориха главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателят на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (БАХА) Дончо Таневски, Йован Неделкович от Сръбската бизнес асоциация на хотелиерската и ресторантьорската индустрия и шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Наесен в. "Стандарт" ще бъде домакин в София на бизнес форум, на който представители на деветте държави от БАХА ще определят регламента за избор на балканските чудеса във всеки един маршрут.

Трябва да покажем на Европа и на света, че на Балканите живеят приятели, които могат да работят заедно по общи проекти, каза г-жа Бозукова. В Балканския алианс имаме правила - не говорим за политика и смятаме, че от историята трябва да се правят пари, а не кавги за нея, съгласи се Дончо Таневски. Балкан означава кръв и мед, проливали сме доста кръв, сега трябва да ядем меда, допълни македонецът.

Той разказа как по предложение на македонската асоциация на хотелиерите правителството е въвело бонуси за туроператорите. Ако те водят чужди групи в Македония, които остават повече от 3 дни, получават от 15 до 65 евро на човек. Резултатът е 80% ръст на туризма при съседите.

Вследствие общата ни работа в алианса само през декември в Банско отчетохме 156% ръст на македонските гости, съобщи Рагин. Той, Таневски и Неделкович връчиха на г-жа Бозукова почетния знак на Балканския алианс.

Заради кампанията "Чудесата на България 1 и 2" ръководството на организацията й присъди наградата за изключителен принос в развитието на културно-историческия туризъм. Върху знака, покрит с 24-каратово злато, е изобразен св. Наум. Отличието е специално осветено в манастира "Св. Наум" в Охрид.

 

Коментари: 0