90% от парите по "Конкурентоспособност" са в изпълнение

Към момента са сключени над 1 800 договора

148 ~ 1 мин. четене

Към края на август 90% от ресурса на Оперативна програма "Конкурентоспособност" е отворен за кандидатстване или вече е договорен и разплатен. Това заяви пред БТА Кирил Гератлиев, главен директор в "Европейски фондове за конкурентоспособност", към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, предаде бТВ.

Ресурсът на програмата е 1,162 млрд. евро. Общо 311 млн. евро са разплатени по всички сключени договори по програмата, в това число и по инициативата "Джереми", каза експертът. Това е 27 на сто от общата стойност на оперативната програма. Без средствата по "Джереми" процентът пада на 14, което означава, че реално в бизнеса са постъпили 111 млн.евро.

За тази година са договорени проекти на обща стойност 325 млн.евро. В процес на оценка са проекти на стойност 253 млн.евро.

Към момента са сключени над 1 800 договора по програмата. До края на тази година ще бъдат сключени още около 300 и в навечерието на новата 2013 г. ще имаме 2 100 договора, каза експертът.

Това, което остава, са средствата, предназначени за "София Тех Парк" в размер на 50 млн.евро, за изграждането на газовата връзка със Сърбия на същата стойност и малка грантова схема за научно-изследователските организации.

Концентрирахме се върху договаряне на средствата за технологична модернизация и на системи за управление на качеството, както и в схемите по приоритетна ос 1,заяви Кирил Гератлиев. По схемата за технологична модернизация се предвижда дори известно наддоговаряне, допълни той.

Електронното подаване и обработка на документите по програмата се очаква да стане възможно до края на годината.

Подкрепи Economic.bg