АЕЦ „Белене“ още има шанс, твърдят от „Росатом“

Руската корпорация не била изненадана от решението на българския парламент

Автор: Атанас Христов

Изграждането на втора ядрена електроцентрала в България все още е възможно, въпреки че Народното събрания на България прие решение, с което окончателно спря строителството на АЕЦ "Белене". Това твърди в интервю за БНР Сергей Новиков, директор на департамента за комуникации на руската корпорация "Росатом".

Според него решението на българския парламент за спиране на на АЕЦ "Белене" "не слага кръст на проекта". Новиков припомни, че решението за окончателно спиране на проекта не е изненадало "Росатом".

"На практика сегашният парламент препотвърди взетото преди време решение, като пренебрегна мнението на участвалите в референдума български граждани", коментира Сергей Новиков. Според говорителя на "Росатом" новият парламент и одобреното от него ново правителство ще трябва да определят своя гледна точка по проекта за изграждане на "АЕЦ Белене".

"И ако новото правителство реши да се върне към този проект, тогава ще можем, запознавайки се с техните условия, да формираме своята позиция. Строителството на ядрени централи е дълъг процес и затова не можем да кажем, че подобни решения слагат кръст на тези проекти завинаги. Винаги има възможност да се върнем към реализацията на този проект, ако има политическа воля за това и условията са взаимноизгодни", разясни Новиков.

Коментари: 0