АЕЦ "Козлодуй" излезе на печалба

В края на август централата е отчела 19 млн. лв. печалба

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

АЕЦ "Козлодуй" отчете печалба от 19 млн. лв. в края на август. Това обяви изпълнителният директор на централата Иван Генов по време на срещата си с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Александър Бичков, който днес беше на посещение в българския АЕЦ, предаде Kmeta.bg.

След срещата Генов не пропусна да напомни, че централата е приключила първите шест месеца на годината с 6 млн. лв. загуба, което по неговите думи се случва за първи път в историята и се дължи на непроизведените 1.5 млрд. киловатчаса ток заради ограниченията. През първото полугодие на 2012 г. централата отчете 108 млн. лв. печалба.

"Надявам се да продължим да работим с пълно натоварване и да приключим годината с 20-30 млн.лв. печалба", прогнозира Генов. "Една от гаранциите за бъдещата финансова стабилност на първа атомна централа е енергийната й независимост - тя има запас от ядрено гориво за две години напред", добави той.

Рекордната печалба от 158 млн. лв. за миналата година пък ще бъде подложена на ревизия. "Вече излязоха 10 млн. лв. несметнати разходи за Басейнова дирекция, които сега се налага да плащаме", разкри шефът на централата. Това според него е една от причините да се направи одит.

"Вашата централа е сред най-добрите в света", подчерта Бичков. Именно опитът на АЕЦ "Козлодуй" пък ще бъде ползван в изработването на международен универсален модел, който да е в помощ на 11-те страни, в които работят тези реактори, както и на четирите, в които ще бъдат пуснати в действие.

Подкрепи Economic.bg