AFP: Социалистите издигат технократско правителство

Най-бедната страна членка на Европейския съюз се нуждае бързо от функциониращ кабинет, който да приеме бюджета за 2014 година и да лобира за еврофондовете, за да сложи край на икономическата криза

156 ~ 1 мин. четене

Икономистът Петър Чобанов е номиниран за финансов министър в подкрепеното от социалисти технократското правителство начело с Пламен Орешарски, коментира AFP. Тихият 36-годишен Чобанов не е партиен член, но е ръководил Агенцията за икономически анализи и прогнози по време на предишния социалистически кабинет от 2005 до 2009 година, в който Орешарски беше финансов министър.

53-годишният бивш финансов министър представи технократи, които да приложат антикризисната програма, която трябва да даде нов старт за стагниращата икономика, допълва още AFP. Орешарски обеща да се придържа към малък фискален дефицит и да избегне повишаването на дълга.

Най-бедната страна членка на Европейския съюз се нуждае бързо от функциониращо правителство, което да приеме бюджета за 2014 година и да лобира за еврофондовете, за да сложи край на икономическата криза и да повиши жизнения стандарт.

По-специално Чобанов ще трябва да задържи фискалния дефицит нисък, за да запази съществуващия валутен борд и в същото време да намери начини за увеличаване на разходите за най-нуждаещите се, за да избегне още протести.

Новият кабинет ще трябва да ревизира непрозрачния и неефективен енергиен сектор и да задържи цените на електричеството, за да избегне протести като тези, които доведоха до свалянето на правителството на ГЕРБ през февруари.

Социалистите, подкрепени от партията на етническите турци ДПС, очакват да получат неофициална подкрепа от националистите от Атака за технократското правителство, което да сложи край на политическата безизходица след изборите на 12 май.

Подкрепи Economic.bg